terre solide

WORKSHOP

FOCUSING & CREATIVITEIT


'In het spoor van Irma Blank'


Uitwisselingsdag Focusing Vlaanderen


Tijdens deze creatieve focusingworkshop, die kadert binnen de Uitwisselingsdag van Focusing Vlaanderen, slaan we de brug tussen Focusing en creativiteit.


We laten we ons hierbij inspireren door de Duitse kunstenares Irma Blank. Haar non-figuratieve werk, dat het best omschreven kan worden als schrijven zonder woorden, ontstaat vanuit een meditatieve toestand. Blank spreekt over een synthese van lichaam en geest, een totale betrokkenheid van haar lichaam bij haar werk.


‘Here, there is a whole new language, touching upon the Being, shaped and condensed into a universal line. If it tells us something, it is a tale about presence and self-discovery, about the excitement of beginnings and the acceptance of endings.’


(Blank et al, 2019, p. 168)

Het oeuvre van Irma Blank doet ons stilstaan bij de rol van taal en tijd. Blank wil met haar werk loskomen van de betekenis van woorden en een eigenzinnige, universele taal creëren, die ontstaat in het nu-moment en een weerslag vormt van hoe de tijd verstrijkt. Haar werk vertolkt de spanning tussen twee polen – begin en einde, vol en leeg, geboorte en dood – en ademt uit hoe de eindigheid deel uitmaakt van ons bestaan.


We nemen dit thema mee doorheen de workshop en verkennen de mogelijkheden van het niet figuratief werken met creatieve materialen vanuit een focussende attitude. We koppelen ons net als Irma Blank los van symbolen die op een figuratieve manier verwijzen naar het leven om te verkennen hoe we op een abstract vormelijke manier uitdrukking kunnen geven aan onze Felt Sensing. Doorheen de workshop maken we ruimte om uit te wisselen over onze eigen ervaringen met creatief focussen en over wat Irma Blank kan betekenen voor ons focusingproces.Bron: Blank, I., Fogie, D., Obrist, H.U., & Schoofs, M. (2019). Irma Blank. London: Koenig Books

Afbeelding: Irma Blank, Radical Writings – Pagina II – 2 giugno 1986, 1986 (S.M.A.K. Gent – ‘Splendid Isolation’ – 14 mei tot 18 september 2022)

Praktisch:


De Uitwisselingsdag van Focusing Vlaanderen gaat door op zaterdag 12 november 2022 van 10u tot 16u (ontvangst vanaf 9u30) in het buurthuis van het Prinsenhof, Zilverhof 34b, 9000 Gent


Programma voormiddag: "De bodem als betrouwbare oefenpartner" door Greet Blanckaert


Programma namiddag: "Focusing en creativiteit in het spoor van Irma Blank" door Isolde Roose


Voor wie? Voor iedereen die lid is van Focusing Vlaanderen (iedereen die een basistraining Focusing volgde, maakt automatisch deel uit van Focusing Vlaanderen). De werkvorm is op die manier opgevat dat je niet creatief aangelegd hoeft te zijn om deel te nemen aan de workshop.


Kostprijs: 25€ (inclusief lunch, koffie, thee, gebruik van creatief materiaal)


Inschrijven? Mail naar info@focusingvlaanderen.be. De inschrijving is definitief na overschrijving van 25€ op BE29 9734 1852 8964. Uiterste inschrijvingsdatum: 1/11/2022.


Meebrengen voor de voormiddag: dekentje en 2 kleine handdoekjes

 

ZOMERWORKSHOP


'FELT CREATIVITY'

Creatieve focusingworkshop tussen de bloemen

(Reeds voorbij)


Tijdens deze creatieve focusingworkshop wordt de brug geslaan tussen Focusing en creativiteit temidden van de bloemen van het Wijveld in Bloei in Destelbergen. De inspirerende omgeving van het bloemenveld vormt het creatieve vertrekpunt voor de workshop.


Waar we tijdens een focusingproces dikwijls gebruik maken van woorden om onze lichamelijke gewaarwording – ook wel ‘Felt Sense’ genoemd – te symboliseren, verkennen we tijdens deze workshop aan de hand van gerichte instructies de mogelijkheden van creatief beeldend materiaal om ons op een nonverbale, universele manier uit te drukken.

De workshop staat open voor iedereen met een basiskennis in Focusing. Zowel plukabonnees van het Wijveld in Bloei, als niet-abonnees zijn welkom op voorwaarde dat ze reeds een eerste ervaring met Focusing gehad hebben (vb. door de deelname aan een kennismakingsworkshop of een basistraining). Tijdens de workshop laten we ons inspireren door de bloemen van het veld, maar wordt er niet geplukt (abonnees kunnen uiteraard vooraf of nadien tijd maken om te plukken). De werkvorm is op die manier opgevat dat je niet creatief aangelegd hoeft te zijn om deel te nemen aan de workshop.


Praktisch:


Zaterdag 27 augustus van 10u tot 12u30 op de bloemenplukweide van het Wijveld in Bloei

(Bij slecht weer wordt een nieuwe datum geprikt.)


Voor wie? Voor iedereen - plukabonnees én niet-abonnees -  met een basiskennis in Focusing (max. 10 deelnemers)

Wie geen voorkennis heeft van Focusing kan deelnemen aan de kennismakingsworkshops op het Wijveld in Bloei op zaterdag 6 augustus (enkel voor plukabonnees) of op 13 augustus in 't Ambernest (voor iedereen). Na deelname aan een kennismakingsworkshop ben je welkom op deze creatieve workshop.


Kostprijs: 15€ (inclusief gebruik van creatief materiaal)


Meer info of inschrijven? Mail naar isolde@terresolide.be of neem telefonisch contact op (0483/59 98 17)