terre solide

ZOMERWORKSHOP


FOCUSINGWANDELING
IN HET GROENTijdens deze workshop maken we vanuit een open en ontvankelijke focusinghouding een wandeling in stilte door de velden, tussen de bomen en langs het water.


We geven onze zintuigen de kost en houden regelmatig halt om aan de hand van een uitnodiging of een vraag focussend stil te staan bij wat de natuur rondom ons weerspiegelt van wat er vanbinnen bij ons leeft of waar de natuur resoneert met iets uit ons persoonlijk groeiproces. We focussen tijdens de wandeling zowel alleen als in duo en er is bij elke stop de gelegenheid om iets neer te schrijven of te tekenen.


Praktisch:


Wanneer? Zondag 7 juli 2024 van 10u tot 12u


Waar? Zevergem Dorp (We verzamelen aan de petanquebaan voor de kerk van Zevergem. Er is gratis parkeergelegenheid vlak voor de kerk.)


Voor wie? Voor iedereen met een basis in Focusing (minstens niveau 1 gevolgd en vertrouwd met het focussen in duo), die voldoende goed te been is (de wandeling is zo'n 4 km lang)


Meenemen? Goede stapschoenen die tegen een stootje kunnen, eventueel een kussentje of dekentje om op te zitten onderweg, een notaboekje


Kostprijs: 35€


Meer info of inschrijven? Mail naar isolde@terresolide.be


ZOMERWORKSHOP


KENNISMAKING MET FOCUSING ONDER DE AMBERBOOMKennismakingsworkshop in de feeërieke tuin van 't Ambernest in Merelbeke.Weinig mensen zijn bekend met Focusing, terwijl het nochtans een natuurlijk vaardigheid betreft die ons doet zakken uit ons hoofd en contact leert maken met wat ons lichaam weet. Focusing heeft alles te maken met luisteren naar onze lichamelijke signalen en stilstaan bij wat we vanbinnen intuïtief ervaren. De tijd nemen om gewaar te worden wat ons ‘beweegt’ in het hier-en-nu-moment, voorbij het rationeel-logische denken dat ons doen en laten zo vaak domineert.


Tijdens deze workshop maak je kennis met de Focusingmethodiek en -filosofie, terwijl je je laat inspireren door de magische groene omgeving van 't Ambernest. De workshop staat open voor iedereen die nieuwsgierig is om de vertragende en deugddoende kracht van Focusing te ontdekken in een uniek groen kader. Aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen verken je tijdens deze workshop aan den lijve de wondere wereld van Focusing.


Praktisch:


Wanneer? Zaterdag 27 juli 2024 van 10u tot 12u30


Waar? In de tuin van 't Ambernest in Merelbeke, Flora


Voor wie? Voor iedereen zonder voorkennis van Focusing


Kostprijs: 45€, inclusief drankje en hapje


Meer info of inschrijven? Mail naar isolde@terresolide.be


ZOMERWORKSHOP


INTUÏTIEF PLUKKEN & SCHIKKENKennismakingsworkshop op de biologische bloemenplukweide van Bes en Bloem in LokerenBloemen plukken wordt door veel mensen ervaren als een deugddoende en heilzame activiteit. Kuierend op het veld alle tijd nemen om bloemen te kiezen en zorgzaam te plukken werkt rustgevend en vertragend. En waarschijnlijk schakel je ongemerkt en spontaan over naar een ‘focussende’ toestand.

Met deze workshop doe je jezelf een voormiddag vertragen cadeau op de biologische bloemenplukweide van Bes en Bloem. Je leert daarbij al plukkend de wondere wereld van Focusing kennen, een methodiek die ons helpt om te zakken uit ons hoofd en terug contact te maken met onze zintuigen en ons hele lijf. Aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen op het veld ontdek je hoe deugddoend het is je te laten leiden door wat je intuïtief en lijfelijk ervaart. Je gaat naar huis met een zelf geplukt en eigenzinnig geschikt boeket.De workshop is laagdrempelig opgevat en vereist geen voorkennis, enkel een gezonde dosis nieuwsgierigheid en goesting in een voormiddag vol zelfzorg.

Praktisch:


Wanneer? Zaterdag 31 augustus 2024 van 9u30 tot 12u30


Waar? Bloemenplukweide van Bes en Bloem, Gentdam 29, Lokeren


Voor wie? Voor iedereen met of zonder voorkennis van Focusing


Kostprijs? 65€, inclusief 15 bloemenstelen, koffie, thee en versnaperingen


Meebrengen? Knipschaar en vaasje om je bloemen in te schikken (knipscharen zijn ook beschikbaar ter plaatse, net zoals water)


Meer info of inschrijven? Mail naar isolde@terresolide.beCREATIEVE ZOMERWORKSHOP


RUIMTE BOETSEREN ROND ROUWTijdens deze creatieve focusingworkshop wordt de brug geslaan tussen Focusing en creativiteit met als insteek het thema rouw en verlies.


Waar we tijdens een focusingproces dikwijls gebruik maken van woorden om onze lichamelijke gewaarwording – ook wel ‘Felt Sense’ genoemd – te symboliseren, verkennen we tijdens deze workshop de mogelijkheden van klei en ander creatief materiaal om focussend ruimte te maken - en ook letterlijk te boetseren - voor een persoonlijke verlieservaring die we meedragen.


Uitgangspunt van deze workshop is ruimte te creëren voor het rouwen rond iemand die of iets dat we onderweg zijn kwijt geraakt, een verlieservaring - onder welke vorm ook - die we meedragen en waarvan we voelen dat die ons veranderd en misschien ook getekend heeft in ons menszijn. Doorheen de dag maken we tijd en ruimte voor al wat daarrond nog (te) weinig ruimte kreeg doorheen het leven van alledag om tot uitdrukking te komen, al wat  mogelijks nieuw en verrassend is voor onszelf rond onze rouwervaring, wat misschien nog niet gezegd of uitgedrukt is kunnen worden (ook al is er misschien al heel veel gezegd), al wat eventueel nog 'méér' vervat ligt in een ervaring die in de eerste plaats aanvoelt als 'minder'. We laten ons tijdens de dag inspireren door het groen en het leven buiten en laten dat 'kruisen' met het leven in ons en met de plek vanbinnen waar ons verlies voelbaar is. 


De workshop staat open voor iedereen die reeds vertrouwd is met Focusing. Je zal in de eerste plaats zelf en in je eigen interne ruimte met je persoonlijke thema aan de slag gaan. Er zal af en toe in duo gefocust worden of in de groep uitgewisseld worden over het verloop van het proces doorheen de dag, evenwel zonder dat er inhoudelijk ingegaan zal worden op ieders persoonlijke verlieservaring. De werkvorm is op die manier opgevat dat je niet creatief aangelegd hoeft te zijn om deel te kunnen nemen aan de workshop. We werken in de eerste plaats met klei, maar je zal daarnaast ook alle vrijheid krijgen om andere creatieve media - kleurpotloden, stiften, waskrijt,... - te gebruiken, al dan niet in combinatie met schrijven, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur op het moment zelf.


Praktisch:


Wanneer? Zaterdag 7 september 2024 van 10u tot 16u


Waar? Groepspraktijk Doma, Eedverbondkaai 186, Gent
(We brengen een deel van de dag buiten door in het nabij gelegen Citadelpark)

Voor wie? Voor iedereen met een basis in Focusing (minstens niveau 1 gevolgd en vertrouwd met het focussen in duo)


Kostprijs: 95€, inclusief koffie, thee en versnaperingen en het gebruik van creatief materiaal


Meer info of inschrijven? Mail naar isolde@terresolide.be